Search

Fakta om inkontinens

Visste du at 1 av 4 kvinner  over 30, sliter med en form for inkontinens? Og at stressinkontinens faktisk er mulig å bli kvitt gjennom trening?

Ulike årsaker til urinlekkasje

Det er mange ulike faktorer som kan forårsake urinlekkasje. Bekkenbunnsmuskulaturen vil miste sin elastisitet som følge av naturlige endringer, som svangerskap eller overgangsalder. Når denne muskulaturen svekkes, vil det kunne føre til lekkasjer ved f.eks. hopp, nys eller hoste. Regelmessig og riktig trening vil forebygge slike lekkasjer.

Gjentatte urinveisinfeksjoner, medisinering, kronisk hoste, overvekt og ulike medisinske diagnoser vil kunne føre til lekkasjer. Hos kvinner skiller vi mellom:

  1. Stressinkontinens: Svak bekkenmuskulatur, Musklene er ikke sterke nok til å holde blæren lukket under økt trykk. Eksempelvis ved nys, hopp eller annen aktivitet. 1 av 4 kvinner opplever stressinkontinens i løpet av livet.
  2. Hastverksinkontinens: Overaktiv blære, betyr at du ofte føler trang til å gå på toalettet, men rekker ikke frem i tide. Små til større lekkasjer er vanlig, i noen tilfeller blæretømming.
  3. Blandingsinkontinens: Kombinasjon av stress og hastverksinkontinens
  4. Overflow inkontinens: ufullstendig blæretømming, forårsaket av svak bekken muskulatur og redusert nervefunskjon. Følelse av ufullstendig tømming, urinerer ofte med får det ikke til.

 

Hørt det før? KNIP, KNIP NÅ, KNIP OVERALT..

Det er ikke tull, man kan utføre knipeøvelser overalt, helst så ofte som mulig. Utfordringer er å huske det. I en hektisk hverdag er det lett å glemme. Hva med å sette på en liten diskre alarm på telefonen din en gang eller to om dagen?

Vet du hvilkemuskler som skal trenes? Kjenn etter når du sitter på toalettet. Prøv å stanse urinstrålen midt i en vannlating som en test,  bli kjent med hvilke muskler som skal trenes. Å stoppe urinstrålen under vannlating er ikke trening emn kun en test for å bli kjent med muskulaturen.  Når du har “oppdaget” den riktige  muskulaturen, kan du trene når du står eller sitter.  Du skal trekke området mellom endetarm og skjeden (perineum) opp og litt inn mot kroppen.

Utfør 10 raske knip, så raskt og hardt du klarer, gjenta 3 ganger. Følg etter med 5 lange knip hvor du holder knipet i 10 sekunder. Husk å slipp knipet, og slapp av i muskulaturen mellom hvert knip