Search

Kompresjonsstrømper i svangerskapet?

Kompresjonsstrømper i svangerskapet?

Å være gravid er en fantastisk tid hvor nytt liv blir til inni din egen kropp! Alle gravide opplever imidlertid ulik grad av hormonelle forandringer som gir kvalme, sult eller ømme bryst. I tillegg til dette påvirker også svangerskapet venesystemet ditt.

I svangerskapet er det mange som får problemer med tunge, trette og hovne bein. Gjennomsnittlig legger kvinner på seg 10-12 kg i løpet av svangerskapet. Det gir et betydelig økt trykk på venene i bena. For at fosteret skal være sikret optimal blodtilførsel, øker det totale blodvolumet i kroppen med 20%, som igjen betyr økt arbeid for venene. En voksende livmor og økende vekt av babyen trykker på vener i bekkenet og hindrer tilbakestrømmingen av blod til hjertet.

Jo større kulen på magen blir, jo mindre klarer man å være i aktivitet. Dette betyr at også muskelvene- pumpen i bena blir mindre aktiv noe som også fører til dårligere venøs tilbakestrømming. Uavhengig av dette fører en graviditet også alltid til at blodårene utvider seg.

Hormonet progesteron påvirker ikke bare livmorhalsen slik at den blir mer tøyelig, men også åreveggene slik at de utvider seg. Halvparten av alle gravide utvikler åreknuter i forbindelse med sitt første svangerskap, og enda flere får problemer i sitt andre svangerskap.

I tillegg til åreknuter fører den økte belastningen på venesystemet til økt risiko for blodpropp. Risikoen for å få blodpropp når man er gravid er tre til fem ganger høyere enn normalt i inntil 6 uker etter fødsel. Ved keisersnitt er risikoen for blodpropp enda høyere.

Hvilke strømper skal gravide bruke og hvor lenge?

Bruk av kompresjonsstrømper til gravide forebygger utvikling av åreknuter og blodpropp.

Kompresjonsstrømper bør brukes fra 1. svangerskapsuke til 3 mnd. etter fødsel. Gravide uten tidligere plager anbefales å bruke kompresjonsklasse 1. De som har en kjent venesykdom før graviditet bør bruke kompresjonsklasse 2.

Støtte og kompresjonsstrømper til gravide finnes i mange farger og modeller. Du kan få knestrømper, lårstrømper med blondekant og gravide- strømpebukser med god plass til magen som vokser. Strømpene finnes i en rekke lekre farger, og skulle det friste kan du også få kompresjonsstrømper med Swarovsky krystaller.

Hjelp til å finne riktige strømper og størrelser får du hos Bandagist 1. For å forebygge åreknuter og blodpropp er det viktig at kompresjonsstrømpene tilpasses individuelt og at det tas mål av beina dine.